Anfallsfotboll i sin yttersta form

15 augusti, 2014

Förra säsongen hyllades laget Dortmund i den tyska ligan för sin fantastiska anfallsfotboll. Det var full fart framåt vilket även visades sig vara effektivt. Visserligen krävde detta spelsätt extremt mycket av spelarna men det visste tränaren om när han tog över laget. De började då med att träna stenhård fysik. Nu har även andra lag i den tyska ligan tagit efter denna spelstil men även dragit det ett steg längre.

När RB Leipzig mötte Stuttgart i september 2013 använde sig Leipzig sig av en strategi som närmast går att jämföra med amerikansk fotboll. I den sporten kastas bollen mellan benen på den som tar ”avsparken” och bak till någon längre bak på planen. Därefter kastas den så långt fram som möjligt med förhoppningen att laget ska kunna avancera på planen.

Likheten med taktiken hos Leipzig är talande. Vid avspark stod åtta av lagets spelare på mittlinjen. En av spelarna sparkade bollen bakåt och samtliga åtta rusar sedan snabbt upp högt på motståndarnas planhalva. Bollen stoppas av en back varpå en annan back skjuter den nästan fram till målområdet.

I detta läge har alltså Leipzig åtta anfaller som är beredda på att ta ner passningen. En kille nickar ner den till en annan spelare som redan är inne i målområdet, han in sin tur kan göra ett litet inlägg och plötsligt ligger bollen i mål. Det har bara gått några sekunder matchen och en historisk taktik hade vunnit framgång. I vanliga fall kan ju fotboll verkligen vara en långsam sport, speciellt om man gjort några bets på matchen, det är inte som free spins på online casino direkt men Dortmund ändrade kanske delvis detta synsätt.

Hur ska man då kunna motverka denna massiva anfallsfotboll? Troligtvis genom motattack. När Leipzigs åtta spelare stod på mittlinjen skulle Stuttgart kunna ana oro. För att försvara sig skulle de i sin tur kunna ställt upp 5-6 man på mittlinjen. Precis vid avspark får dessa rusa mot den back som i detta fall fick skjuta upp bollen.

Troligtvis skulle någon av dessa fem spelare hinna förstöra uppspelet. Kanske skulle de till och med kunna få tag på bollen och då vara fem anfaller mot några få försvara. Attackfotboll mot attackfotboll helt enkelt. Hur skulle detta då kunna motverkas av Leipzig? Med attack-attack-attackfotboll?

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.