Att kopiera – Rätt eller fel

16 mars, 2014

Det finns flera lagar som begränsar möjligheten för företag att kopiera varandras produkter. Det låter bra men det är ofta en hårfin skillnad mellan att kopiera eller bara skapa något som ser väldigt lika ut. Det har företaget Goophone tagit fasta på. Det är ett asiatiskt telefonföretag som skapar telefoner som ser väldigt lika ut som originalen.

Bara två dagar efter att Samsung S5 släpptes på marknaden lanserade de sin Goophone S5. Namnet är mycket nära namnet på originaltelefonen och utseendet är ännu mer likt. Sen om man tittar på vad telefonen innehåller för teknik så går de skilda vägar även om Goophone inte är någon dålig telefon.

Med tanke på att priset är en tredjedel för Goophone S5 så skulle det nog vara ett alternativ för många svenskar om dessa två telefoner skulle säljas här i Sverige. En billigare variant som ser ut som en dyr variant.

Men är det oetiskt av dem att göra så här eller ska man bara se det som konkurrens? Jag ställer mig nog bakom det sista alternativet och ser det som god konkurrens.  I alla fall ser jag det som ett bevis på att det går att skapa telefoner som har en helt okej standard och sälja dem för en acceptabel summa. Men det är ju inte något som handlarna skulle uppskatta. Skulle det lanseras många billiga varianter skulle marginalerna sjunka rejält.

Dessutom skulle inte samma sug finnas efter nya modeller med ännu nyare finesser.  Men varför ska man inte få välja själv? Idag går det inte att köpa Samsung S3 längre. Telefonen är inte dålig även om den inte är nyast men så fort en ny modell kommer ut så tas de något äldre bort ur sortimentet. Allt för att hålla priserna uppe och bara sälja de nyare modellerna.

Hade Goophone funnits på den svenska marknaden hade kanske det varit annorlunda. Då hade Samsung varit tvungna att konkurrera med lågprismärket. Inte bara med andra modeller utan även med att sälja äldre modeller (ex S3) för ett betydligt lägre pris när S4 och S5 kommit ut på marknaden. Detta istället för att bara ta bort dem från marknaden.

Att kopiera kanske inte ses som helt schysst men de sätter ändå fingret på en öm punkt – Priset är för högt på originalet och en stor del av priset handlar om att det just är ett statusmärke. Det är i alla fall inte Goophone.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.