Cypern, medelhavets teknikcentrum

11 oktober, 2013

Cypern är definitivt det tekniska centrumet i hela Medelhavsregionen. Södra Cyperns två livliga hamnstäder – Limassol och Larnaca – återuppfinner ständigt sig själva, på gott och ont. Limassol (Lemessos på grekiska), har historiskt varit södra Cyperns viktigaste hamn och industriellt och tekniskt centrum, och är nu eftertryckligt mångkulturelt tack vare ett enormt tillströmmande av ryssar och andra utlänningar, och staden har alltid solat sig i ett rykte som öns mötesplats för hög levnadsstandard.

Dess ofta eleganta gamla kvarter är omgiven av tavernor och barer, och ett litet medeltida slott som skyddar ett superbt medeltida museum. Om du är sugen på att besöka Cypern kan du här läsa om hotell på Cypern som jag gillar. Där hittar du allt från lyxiga all-inclusive hotell till enklare boenden med mer familjär charm. Oavsett vad du är på jakt efter bör du kunna hitta ett hotell på Cypern som passar just dig.

Larnaca, med en intilliggande saltsjö och palmer, försöker att bli en stor turismspelare med en utökad småbåtshamn och en framtida passagerarterminal, men staden kan inte (ännu) verkligen jämföra sig med Limassol.

Pafos långt sydväst om ön är i själva verket den mest populära tillflyktsorten för turister, vars expat nummer i distriktet har skjutit i höjden till femsiffriga nivåer. Staden är mer avslappnad än någon av sina ostliga grannar, och sommartemperaturer kan vara ett par grader svalare tack vare offshore vindar.

Faktum är att under de varmare månaderna är det trevligare att retirera till en strandnära bas eller vid foten av Troodos bergskedjan som stiger inåt landet från alla tre städerna. Nästan överallt, ser du att Cypern verkligen har gått framåt gällande boende och god mat, även om de faktiska restaurang siffrorna är statiska eller faller på grund av inbrytningar som görs med all-inclusive hotell komplex och effekterna av den ekonomiska krisen, som kom till en dramatisk kulmen med en hård EU bailout mars 2013.

Cyperns sydkust är som bäst i slutet av våren (fram till mitten av juni), eller hösten, eftersom högsommaren är alltför torr för de flesta människor att vara bekväma var som helst utom i havet, eller långt uppför bergssidan. Senvintern är också mycket bra, med landsbygden på sin grönaste sida och bad är bara möjligt vid lunchtid, men många strandnära resort hotell är öppet från omkring nyår till början av april.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.