Den säkra koden på iPhone – är knäckt

24 september, 2013

När iPhone 5S lanserades var det många som ställde sig frågande till om företaget verkligen utvecklat sin modell iPhone 5 eller om det snarare skulle kunna kallas för inveckling. Den nya funktionen som presenterades var nämligen fingeravtrycksläsare på skärmen, se inlägget Ny funktion på iPhone avskräcker till köp. Användaren behöver bara lägga sitt finger på den för att den ska bli upplåst. Man behöver alltså inte längre komma ihåg mönster eller siffor. Perfekt kan tyckas för de som aldrig vill låna ut sin telefon och inte bryr sig om att man lämnar ut sitt fingeravtryck till ett främmande företag. För någonstans måste ju fingeravtrycket sparas.

Det är just informationslagringen som Apple har fått kritik för. Men de har bemött kritiken lugnt och sansat eftersom de menar på att de är helt säkra på att ingen ska kunna komma åt denna information. Enligt dem lagras all data enbart på telefonen utan att någon kan kryptera upp den. Att låsa upp telefonen utan att vara dess rättmätiga ägare skulle alltså vara omöjligt.

Det har visat sig att de har fel.

Fredagen 20/9 startade en tävling som gick under namnet IsTouchIDHackedYet.com vilket översatt till svenska skulle bli något i stil med ”Har Touch ID blivit hackat ännu?” Frågan var alltså inte om utan när någon skulle lyckas. Sidan har samlat in pengar under en period som lovades ut till den person som lyckats hacka Touch ID och därmed kunna bevisa att Apple inte alls hade rätt i sitt påstående om säkerheten. Lösningen kom efter två dagar.

Det var en grupp hackare från Tyskland som går under namnet ”Chaos Computer Club” (C.C.C) som lyckades med bedriften. De berättar att det räckte med att fotografera en persons fingeravtryck från en glasyta för att kunna öppna telefonen. Däremot är detta inte helt och hållet bekräftat och tävlingsledningen ska undersöka om det verkligen stämmer. Är så fallet betalas pengarna ut.

Att det skulle bli C.C.C som knäckte gåtan var kanske inte någon högoddsare. Det är den äldsta hackergruppen i världen och är värdar för ett mycket stort hackerkonvent i år. Det kommer säkert inte mindre folk efter denna bedrift.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.