En enda ängel bland många djävular

5 oktober, 2013

Att inte vara så djävlig fick en helt ny betydelse på en högstadieskola i Gävle för två år sedan (2011). Under den årliga halloweendagen vågade en syo trotsa alla mörka krafter och skapa ett helt nytt tänk kring halloween och just kring att vara djävlig eller inte vara djävlig.

Varje år anordnas det mängder av halloweenfester över hela Sverige. Det förväntas att man ska komma utklädd till ett otäckt monster, en blodig vampyr eller en djävul. Vad man liknar är inte så noga så länge som figuren verkar ha kommit tillbaka från helvetet för att hälsa på en stund.

Många skolor anordnar också halloweendagar då eleverna får tillåtelse att komma utklädda till skolan för en gångs skull. Maskerna får sitta på hela dagen och ”kepsar av” gäller inte längre. Visserligen är det inte många monster som har kepsar men den klassiska regeln gäller ju för alla huvudbonader så som djävulshorn och blodiga turbaner också.

Mitt i detta mörker av figurer kommer så skolans syokonsulet till jobbet. Hon har visserligen inte lagt ner speciellt mycket tid på sin klädsel men ändå får hon mängder av blickar på sig.

Orsaken var att hon valt att inte vara så djävlig. Ett vitt lakan och några pappersvingar hade skapat en ängel som skred sakta fram medan de blodiga monstren förundrat såg på henne. En och annan vampyr vågade sig fram och påpekade att det var halloween. Hade kanske ängeln kommit fel?

Men nej då, det var ett aktivt motval som ängeln hade tagit. Hon själv resonerade att det var mängder av mörka figurer på skolan. Alla från helvetet. Så varför skulle hon inte försöka väga upp detta med att vara en figur från himlen. Både monster och äckliga häxor accepterade hennes förklaring och plötsligt var hon en av dem. Som att en vargflock skulle acceptera ett får bara för att skapa lite jämnvikt.

Om hon skapade en trend så att även elever vågade komma utklädda som figurer från himmeln året efter är inte officiellt. Men oavsett skapade hon en helt ny förklaring på att inte vara djävlig. Fast samtidigt, vad är motsatsen mot ond och elak? Snäll och god förstås. Precis som en ängel.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.