Hur mycket spar du på rean?

12 februari, 2015

Att ha rea, extrapriser och specialerbjudanden är ett sätt för butiker att locka konsumenterna att köpa mer. Men hur mycket spar man egentligen när man får köpa tre varor och betala för två? Eller när en vara är nedsatt med 70%?

Genom att lära sig hur man snabbt kan räkna ut detta kan man också lättare se hur mycket man egentligen sparar. Det i sig gör det lättare att hitta det erbjudande som faktiskt ger bäst rabatt.

Procent

Om en vara är nedsatt med en viss procentsats kan man räkna på flera olika sätt för att räkna ut hur många kronor detta motsvarar. Ett av de enklare sätten är att utgå från hur mycket 10% är och sedan gå vidare från detta. Exempel: En vara kostar 650kr och en rabatt sätts med 30%. Hur mycket sparar man på att köpa denna?

Att räkna ut 10% av något är relativt enkelt. Man tar du summan delat med tio. I detta fall 650 delat med tio. Vid division med 10 tar man enbart bort sista nollan. Finns det ingen nolla sätts ett kommatecken före sista siffran. I exemplet ovan kostade varan 650kr så i detta fall går det att ta bort sista nollan vilket gör att svaret blir 65. Skulle varan kostat 655kr skulle man istället satt kommatecknet föret sista siffran vilket blir 65,5.

När man räknat ut hur mycket 10% är kan man lätt räkna ut 20% vilket alltså är det dubbla. I detta fall 65 gånger 2 vilket är 130. På detta sätt kan man snabbt räkna ut hur mycket rabatt man får om rabattsatsen är 10,20,30 procent.

I detta fall när rabatten var 30 % räknar man på följande sätt.

Först räknas 10 % ut vilket är 650/10=65. Detta multipliceras med 3 (för att nå upp till 30) vilket är 65*3=195kr. Men sparar alltså 195kr.

Skulle rabatten vara 35% lägger man bara på hälften av vad 10% var dvs 65/2=37,5.

Även om man snabbt kan räkna ut det hela så finns det ett betydligt enklare sätt. Titta på skyltarna och lapparna. I stort sett alltid står det både föregående och nuvarande pris. Även hur många procent rabatt man får. Men det kan ju vara kul att kunna räkna ut det själv också.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.