Inför begreppet ”effektiv avgift” på tv abonnemang

11 september, 2013

Enligt lag måste banker och andra institut som lånar ut pengar presentera den effektiva räntan som kunder kommer att få betala om ett lån tecknas hos dem. Det är vanligt att de lyfter fram räntan stort i annonser och att den effektiva räntan skrivs med mycket små bokstäver. Men den finns i alla fall där.

Med effektiv ränta menas den totala kostnaden som lånet innebär per år. Ett lån kan t.ex. ha en ränta på 5 % men därutöver ha administrativa kostnader, aviavgifter m.m. som gör att den effektiva räntan blir högre per år än 5%. Det man ska titta på när man jämför ränta är alltså vilken effektiv ränta man får betala. Detta för att på ett lättare sätt hitta det billigaste alternativet.

Men tuvärr är det än så länge enbart i lånebranschen som den riktiga årliga avgiften presenteras. När det gäller tv abonnemang är det fortfarande riktigt krångligt att få överblick vad det egentligen kostar per år. Visserligen står det tydligt och stort i reklamen hur mycket ett abonnemang för digitalt-tv kostar per månad. Det brukar vara från drygt 100kr och uppåt. Men även om månadsavgiften är exakt 100kr så blir årsavgiften betydligt högre än 1200kr.

För det första tar företagen ut en startavgift. De vill alltså ha betalt för att du blir kund hos dem. Det är inte många företag som har den policyn men av någon anledning går det bra för företag inom telefon och tv-branschen att ta betalt för att man ska kunna få bli kund.

Sedan tillkommer en avgift för att man hyr kortet som används i digitalboxen och därmed aktiverar de kanaler man betalar för. Denna avgift tillkommer varje halvår som en hyresavgift. Eftersom alla abonnemang kräver ett kort borde denna kostnad istället kunna läggas ut på månadskostnaden. Även alla med telefonabonnemang har t.ex. ett simkort men det är inte ett enda telefonföretag som kommit på idén att ta ut en hyresavgift varje halvår för de som vill behålla sitt nummer.

Den sista kostnaden som kan tillkomma är själva boxen som behövs. Visserligen kan man få den gratis om man tecknar ett stort abonnemang. Men det inte alla som behöver 50 kanaler utan tecknar digital tv mest för att få bättre bild på 10-15 kanaler.

Så vad gör det för skillnad?

Boxer erbjuder ett abonnemang som de kallar för Boxer Max för en månadsavgift på enbart 104kr. Det är bland de billigaste på marknaden. I alla fall om man enbart tittar på månadsavgiften. Men skulle de behöva presentera ”effektiv avgift” skulle de inte vinna priset som billigaste tv abonnemang.

De som enbart tittar på månadsavgiften luras lätt att tro att årsavgiften blir 1248 men det är betydligt mer än så. Startavgiften är på 595kr och kortavgiften på 330kr per halvår. Priset första året blir hela 2503kr vilket alltså är dubbelt så mycket som vad många tror det ska hamna på.  Visserligen ingår då startavgiften så följande år är årsavgiften 1908kr.

Skulle man istället tecknat liknande abonnemang hos Telia för 129kr månaden tillkommer inte någon startavgift och dessutom är kortavgiften något billigare. På grund av detta blir första året betydligt billigare men sedan ligger Telia något över den totala kostnaden för Boxer. De som har Boxer mer än två år tjänar på detta alternativ.

Skulle alla kostnader läggas ihop till en enda summa som antingen betalas per år eller per månad skulle det bli betydligt lättare för oss konsumenter. Men kanske är det så att det finns något inbyggt i ordet ”abonnemang” som betyder att det ska vara krångligt att förstå. Man abonnerar trots allt på både el, telefoni och tv-kanaler. Frågan är vilken av dessa tre som vinner priset för mest svårtolkade avtal. Det är nog ganska jämt.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.