Jämföra lån

16 januari, 2015

Är det värt att jämföra lån innan de tecknas? Är det inte bara små skillnader i ränta mellan de olika bankerna och ska man låna mindre summor så spelar det väll ingen roll?

Svaret är både ja och nej.

De tillfällen man tjänar mest på att jämföra lån är på om lånet är på en stor summa eller en mycket liten.

Stor summa

Den som lånar 1 miljon kronor och får en ränta på 4,0 istället för 4,2 sparar hela 2000kr i räntekostnader per år. Även små skillnader i räntan gör alltså skillnad. Detta eftersom man lånar så stort belopp. När bolån jämförs är skillnaden ofta inte mer än några hundradels procent upp till en tiondels procent. Men det är alltså värt att jämföra om lånet är stort.

Mellansumma

Lånar man exempelvis 50.000 är det inte lika lätt att spara pengar på att jämföra lån. Orsaken är att det då handlar om privatlån och bland de mer etablerade företagen på marknaden är räntan ganska lika. Visserligen kan det skilja på någon procentenhet men kostnadsmässigt gör det inte så stor skillnad. Ett lån på 50.000 och ränta på 4% kostar 2000kr per år. Är räntan 4,5% blir kostnaden 2250kr.

Liten summa

På smålån är det även värt att jämföra lånevillkoren. Att låna 5000kr på en månad kan kosta allt från någon hundring till över tusen kronor. Det finns till och med långivare som har räntefritt om man är snabb att betala tillbaka. Här kan man alltså spara 500-1000kr.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.