Kultur och nöje i Gävle

10 augusti, 2014

Har du planerat att resa och besöka Gävle under 2014 och vill njuta av lite kultur- och nöjesliv. Då har du en hel del att välja mellan. Här nedan presenteras ett komplett tips om hur du ska planera för att ta del av vad staden har att bjuda på.

Boende: Eftersom det mesta inom kultur- och nöjeslivet sker i centrala staden så är det här du ska bo. Ett alternativ är Hotell Gävle som ligger 5 minuters promenadväg från stadens centrum. Vill man bo ännu centralare finns Hotell Winn precis i stadskärnan med stortorget synligt från ingången till hotellet. Lika centralt finns Hotell City.

Att göra: Gävle Symfoniorkester fyllde 100 år år 2012 och har alltså en lång historia bakom sig. De har sin ”hemmaarena” på Gävle konserthus där de regelbundet framträder med allt från moderna stycken till de mer klassiska bitarna.  På konserthuset finns det konserter för de flesta smakerna och åldrarna. De allra minsta kan gå på ”Blåbärsklubben” som är musik och rörelser för de kring 3 år. Det har blivit så uppskattat att man bör köpa biljetter i god tid för att få en plats.

De som hellre njuter av gratis musik kan göra det på onsdagskvällarna under juli. Det är då sommarkväll i staden vilket betyder att affärerna kring stortorget har öppet flera timmar längre och det uppträder någon stor känd artist på stortorget. Dessa kvällar brukar det vara en härlig stämning och mycket folk.

Är man intresserad av Jazz och Blues kan man följa programmet på vad som bjuds på Engeltofta. De brukar ha temakvällar under sommaren där dessa musikstilar dyker upp regelbundet.

Att äta: En helkväll på stan innebär god mat och trevlig underhållning. Har man bokat en konsert på konserthuset är en middag på ”Gourmet Blå” nästan ett måste. Det är konserthusets egna restaurang som ligger belägen mycket vackert så man har utsikt över Gavleån.

Just kring ån ligger två andra också populära restauranger. Vid södra Skeppsbron ligger en båt som är ombyggd till restaurang. Finare dagar är det både vackert och mysigt att sitta på däck och bli serverad.  Den andra restaurangen med fokus på ån är en av staden nyaste (2013) restauranger och ligger högst upp i ett nybyggt höghus på Alderholmen. Här ligger Sky Bar som verkligen gör skäl för sitt namn. Sitt högt i skyn och njut av utsikten över havet, staden och ån medan solen sakta sänker sig och dagen sista timmar försvinner.

Gävle ligger ju som bekant vid havet och det finns självklart flera riktigt bra alternativ för hav och skärgårdsbesök, titta in och läs artikeln Temaresa till Gävle – Havet som bland annat tar upp skärgården och Limönbåten.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.