Ny funktion på iPhone avskräcker till köp?

20 september, 2013

När Apple för några år sedan lanserade sin första iPhone tog de marknaden med storm. Egentligen var det inte något nytt men samtidigt var det en helt ny produkt. Det näst intill revolutionära var att den var så extremt användarvänlig att alla kunde hantera den. Kan låta märkligt att en telefon kan få sådan genomslagskraft endast genom att vara så funktionell och användarvänlig. Men man ska då komma ihåg att de tidigare mobilerna på marknaden som hade ungefärligt samma funktioner endast användes av de som var mycket intresserade av mobiler. Orsaken att de inte hade spridits till vanliga konsumenter var just denna punkt. Så det Apple gjorde var att komma med en produkt som öppnade en enorm marknad för dem. En marknad som de var ensamma om i början att angripa.

Inom kort blev iPhone ett begrepp för de telefoner som idag kallas för smartphone. Folk sa ”iPhone” oavsett om luren var tillverkad av Samsung, Nokia eller något annat märke. De var kungen på tronen och fick så vara ostört ett tag. Men ingen får vara bäst ostört under en längre period. Snart var konkurrensen igång och idag är det snarare Samsung som tagit över första platsen. Företaget har kunnat leverera billigare och hållbarare telefoner med många innovativa lösningar. Visserligen leder Apple fortfarande när det gäller användarvänlighet men i takt med att allt fler vant sig vid dessa smartphones finns inte behovet av att ha det extremt enkelt. Det gör att man lika gärna kan snegla mot andra produkter.

Så vad gör Apple för att motverka denna trend?

Den nyaste modellen kallas för 5S och lanserades under hösten 2013. Som namnet antyder är det en fortsättning på modellen 5. Batteritiden är något bättre, processorn uppdaterad och kameran lite förbättrad. Smådetaljer alltså som inte får speciellt många att lägga bort sin gamla iPhone 5 för att kasta sig över nya S-modellen.

Men så har den en helt ny funktion. En funktion som går under namnet Touch ID. Det betyder att det är en inbyggd fingeravtrycksläsare i telefonen som kan säkra att det är rätt person som använder den. Genom att bara placera fingret på skärmen blir den upplåst och man slipper komma ihåg svåra mönster eller sifferkoder. Vid första anblicken kan det låta som en smart lösning men frågan är om inte detta förvandlar Iphone från en smartphone till en stupidphone.

Det första man bör tänka på är att en telefon visserligen är personlig men att det är få som aldrig lånar ut den. Hur är det tänkt att man ska göra om man vill låna ut sin telefon till grannen några timmar? Ena lösningen skulle vara att man även lånar ut sitt finger. Den andra lösningen att man varje gång telefonen ska lånas ut går in på inställningar och stänger av denna funktion. Funktionen som tidningen Mac99 recenserar med orden ”ersätta krånglig inmatning av lösenord” blir snarare en betydligt krångligare variant.

Men det är ändå inte det värsta. Vill du ha att ditt fingeravtryck ska sparas digitalt på telefonen? En telefon som ständigt är uppkopplat mot internet.

Apple säger själva att fingeravtrycket krypteras och inte vidarebefordras till något externt företag. Kanske hade konsumenterna även litat på det om det nu inte var så att USA har en övervaknings-skandal bara någon månad bakom sig. Invånarna har med sig en historia av att den demokratiska nationen har myndigheter som övervakat människor på mer sätt än vad som tidigare varit offentligt. Vad säger att inte det kan ske i samarbete med företag?

Om myndigheterna är ute efter en person som de hävdar ärterrorist vill de till vilket pris som helst hitta personen. Skulle denna s.k. terrorist ha en iPhone med fingeravtryck på är det inte speciellt svårt att spåra honom med hjälp av detta. Vem tror att myndigheterna inte utnyttjar den möjligheten om detta scenario skulle uppstå? Även om du inte är terrorist så hänger frågan i luften – vill du registrera och ge ut ditt fingeravtryck?

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.