Olika övningskörningsskyltar

16 september, 2016

När övningskörning genomförs behöver en s.k. övningskörningsskylt monteras på bilen. En skylt med texten ”Övningskör” som visar medtrafikanter att föraren av bilen varken har körkort eller tillräcklig erfarenhet för att alltid ta rätt beslut. Som medtrafikant bör man alltså vara lite extra försiktig.

Det är lag på att denna skylt måste vara synlig vid övningskörning men valet är däremot fritt vilken slags skylt som ska användas.

Övningskörningsskylt med magnet –  En klassisk skylt som även oftast är billigast. Likt övriga skyltar har den en grön bakgrund, vit ram och en vit text. På baksidan finns en magnetisk yta som gör att den fäster på bilens kaross. Fördelen är dess pris och att den så lätt kan sättas fast och tas bort. Nackdelen är att den är lättare att tappa.

Övningskörningsskylt med sugploppar – Med hjälp av sugplopparna kan skylten monteras på insidan av bakrutan. Den kostar vanligtvis bara några tior mer än den med magnet. Fördelen är att den sättas på insidan och därmed inte försvinner om man skulle tappa den. Nackdelen är att plopparna kan tappa sugfäste och att det på vissa bilar inte går att montera den tydligt nog.

Övningskörningsskylt för nummerplåtshållare – Den dyraste modellen även om det inte skiljer mer än ca 50kr mot den billigaste skylten. Här följer det även med en liten list. Skylten monteras med hjälp av listen på nummerplåtshållaren. Passar däremot inte exakt alla hållare utan man får testa sig fram vad som fungerar.

Övningskörningsskylt som är takmonterad – Skylten monteras på taket vilket gör att bilen får ett utseende mycket likt en taxi. Fördelen i detta fall är att skylten både syns framifrån och bakifrån – något ovanstående nämnda skyltar inte gör. Den fästes med ett starkt magnetfäste. Nackdelen är samma som med den andra skylten med magnet – det finns alltid en riska att den tappas. En annan nackdel är att de kostar 50-100% mer än de övriga skyltarna.

ovningskorningsskylt-pa-taket

Jodå, visst ser det ut som en Taxi när man har skylten för övningskörning på taket.
Cred för bild: Autoexperten

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.