Ovanlig statistik om IKEA

21 maj, 2015
IKEA fran motorvagen

Det blå/gula IKEA varuhuset är synligt vid infarten till många städer över hela världen.

Det är världens mest kända möbelvaruhus och en av de mest populära arbetsplatserna i Sverige.

Det vet alla och det är ganska tråkig fakta. Lite mer udda och roligare fakta om det enorma svenska företaget är följande:

Står för jordens reproduktion

Enligt den brittiska tidningen Business Insider älskas det uppenbarligen en hel del i sängar från IKEA. Åtminstone har de räknat ut att ca var femte barn skapas i en av möbeljättens sängar. Exakt hur de har kommit fram till detta framgår inte. Att de skulle frågat människor om var, när och hur de ”tillverkade” sina barn låter lite osannolikt.

Enorm ekonomi

Varje år omsätter företaget hiskeliga 240 miljarder. Det är mer än vad många länder har som BMP däribland Tanzania. De ligger på under hälften av detta.

Olika mycket vila

Det många uppskattar med IKEA är att man kan lägga sig på sängarna och vila någon sekund. Om inte annat kan man låtsas att man är intresserad av att köpa sängen. Men tiden man får ligga i sängen varierar över hela världen. I butikerna i Kina får man testa dem ”in real”. Där finns det till och med personal som byter och lägger i lakan så man verkligen ska uppleva hur sängen känns på riktigt.

Köttbullens hemvist

Att köttbullar är en svensk klassik nationalrätt är visserligen sant men kanske skulle man lägga till att det även är IKEAs nationalrätt. Varje år säljs nämligen 180 miljoner köttbullar i varuhusen.

Populäraste katalogen

Av de som har ”Ej reklam tack” på postlådan är det även många som har en extradekal under som säger ”Men ja tack till IKEA-katalogen”. Den ses inte som reklam utan som en nödvändig informationskatalog inför renovering och inredning. Katalogen trycks i mängder av språk men ser något annorlunda ut i de olika länderna eftersom man måste följa seder, kultur och trender. Katalogen trycks det fler av än Biblar i världen.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.