Regler för sommardäck

20 februari, 2017

Det finns förhållandevis få lagar som reglerar hur och när sommardäck får användas. Detta åtminstone om man jämför med hur många lagar som finns kring vinterdäcken. Det är visserligen inte så konstigt då fäste och säkerhet måste prioriteras extra under vinterhalvåret.

Sommardäck kan i teorin användas året runt. Detta i motsats mot dubbdäck som enbart får finnas på bilen under vissa månader. Så länge det är torrt på marken kan sommardäcken sitta på vilket gör att många i större städer väntar med att byta till vinterdäck till det blir ett ”absolut måste”.

Lagarna kring vinterdäck reglerar däremot indirekt användandet av sommardäck. Det finns exempelvis en lag om säger att däck som är anpassade för vinterväglag måste användas mellan 1:a december till 31:a mars. Detta om det är vinterväglag. Därmed blir det ju även förbjudet att använda sommardäck under denna period – om det är vinterväglag.

En enkel sammanfattning är att ”Sommardäck ska användas så länge som det inte är vinterväglag”.

Däckmönster

På sommardäck måste det vara ett mönsterdjup på minst 1,6mm. Att däremot välja att köra med så lite mönsterdjup är att ta en risk. Är det ”sämre våtgrepp” behövs ett mönsterdjup på 3-4 mm. Dessutom krävs inte mycket förrän man ligger under gränsen och därmed kan få böter om man blir kontrollerad.

Ett sommardäck nästa liv

Ett sommardäck är inte slut bara för att det är slut

Samma däck

Man får aldrig ha både vinterdäck och sommardäck på bilen. Orsaken är främst säkerheten då bilen kan agera mycket oväntat vid skarpa inbromsningar på olika underlag. Får man punktering får man däremot sätta ett sommardäck på en bil med vinterdäck. Detta för att kunna ta sig till verkstad eller ta sig hem för att själv laga detta.

Släpvagn

Om bilen har sommardäck kan släpvagnen har sommar- eller vinterdäck. Har bilen vinterdäck måste däremot vagnen även ha vinterdäck.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.