Tillbehör till gitarrköpet

18 juli, 2016

Ska man börja spela gitarr är det ett par beslut man ställs inför. Förutom själva gitarren, handlar det också om att köpa förstärkare (till elgitarr) och gitarrsträngar som skiljer sig åt beroende på vilken gitarr du köper.

Följer gör exempel på tillbehör som behövs, eller kan behövas, till din nya gitarr.

Plektrum

En självklarhet för många gitarrister, men som inte används alls av vissa. Till den skaran som i princip aldrig använder plektrum kan klassiska gitarrister räknas. I klassisk musik är det ofta plock och fingerspel som gäller.

Till den skaran som i princip alltid (undantag finns givetvis) använder plektrum kan rockgitarrister räknas. Att spela ett solo på elgitarr utan plektrum är för de flesta mycket svårare än med ett plektrum.

Dock finns det exempel på rockgitarrister som inte använder sig av plektrum, även när de spelar ett mycket snabbt solo. Dessa gitarrister får dock anses vara undantag.

Gitarrsträngar

Capo

Ett capo är troligtvis populärast bland akustiska gitarrister. Det sätts på ett valfritt band i syfte att ändra tonarten utan att behöva ta ackorden på ett annat sätt. Ett capo kan nästan beskrivas som en ”förkortning” av halsen.

Capo är bland annat populärt bland singer-songwriters som vill ha en bekväm tonart att sjunga i, samtidigt som de lösa strängarna kan behållas.

Gitarrsträngar

Gitarrsträngar är en självklar del att köpa till gitarren. Vilka strängar man bör köpa skiljer sig åt beroende på vilken gitarr det är, vilken spelstil som skall spelas samt hur långt du har kommit i ditt gitarrspelande.

Ofta väljer nybörjare att spela med tunna strängar eftersom fingrarna inte är riktigt upptränade ännu. Många anser dock att tunna strängar kompromissar med soundet, då de mer fylligare frekvenserna saknas till viss del.

Samtidigt är det många, även professionella gitarrister, som kör med tunna strängar. Tunna strängar ger en större flexibilitet i spelandet och gör framförallt töjandet av strängarna väldigt enkelt.

Att välja rätt gitarrsträngar är inte helt lätt – det bästa är att testa sig fram och se vad som funkar bäst.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.