Vad avgör pris på hemstädningen?

5 december, 2014

För den som har tänkt beställa hemstädning kan det vara mycket lönsamt att jämföra pris på de olika företagen som erbjuder denna städtjänst. Det kan tyckas vara liten skillnad om ett företag erbjuder städning för 150kr timme och en annan för 165kr. Men man ska tänka långsiktigt. Ett städtillfälle som tar 4 timmar blir 60kr dyrare om det dyrare alternativet väljs av de två som nämndes ovan. Om man har hemstädning varje vecka blir det 60kr*52veckor dvs 3120kr som man sparar per år genom att välja det billigare alternativet.

Så vad avgör vilket pris på hemstädning man får?

För det första handlar det om man beställt en enstaka gång eller om man har städhjälp på abonnemang. De allra flesta företag erbjuder en viss rabatt om man tecknar sig för flera kommande städtillfällen. Det är inte så konstigt med tanke på att företaget lättare kan planera sin verksamhet genom detta. En del städföretag har till och med specialiserat sig enbart hemstädning på abonnemang och erbjuder inte ens enstaka städtillfällen.

För det andra handlar det om vem som står för städmaterialet. Om kunden står för detta sparar företaget en del kostnader i materialåtgång. Men det är troligtvis inte det i första hand som gör att priset kan pressas. Istället handlar det om att städarna inte behöver ha med sig material var än de ska åka. Med andra ord kan de lika gärna gå eller cykla till de som vill ha städhjälp förutsatt att de är i närheten. Att kunna minska på transportkostnaderna och tiden det tar att packa och packa ur bilen är troligtvis den större orsaken till lägre kostnader i detta fall.

För det tredje handlar det om konkurrens. De som bor på en mindre ort har inte så många företag att välja mellan. Då blir även konkurrensen mindre. Den som däremot jämför pris på hemstädning  Stockholm kommer se att finns mängder av företag att välja mellan. Hård konkurrens skapar ofta bättre priser.

För det fjärde avgörs även priset av kampanjer, rabatter och liknande. Det är inte ovanligt att städföretag erbjuder kampanjer som gör att konsumenten kan få städning för en mycket låg summa den första månaden. Detta för att man ska kunna testa på och känna sig för och förhoppningsvis beställa återkommande städhjälp.

För det femte handlar det om ytan. Det är en självklar punkt men som många ändå inte reflekterar över. Ju mindre yta det är att städa ju snabbare går det. Det kan man kan tänka på som konsument är därför om man kan städa vissa rum själv. Kanske behöver inte källaren städas varje vecka eller liknande. Genom att välja ut de viktigaste rummen kommer man även att få ett betydligt bättre pris på städningen.

Håll det rent – men gör det billigt.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.